Bir Don Juan'ın Bildungsroman Tasviri
Herkese merhaba,
Bugünkü yazım okurken zaman zaman eğlendiğim zaman zaman düşündüğüm çoğu zaman da şaşırdığım bir roman olan G. üzerine...
John Berger Görme Biçimleri ile birçok kişinin zevkine hitap etmiştir. Bu roman ise okuduğum ilk kurgusal eseri. Romanda sevdiğim çok şey var: Kurgusu, hikayesi, olay örgüsü, üslubu ve anlatısı gibi.
Hikaye gerçekten çok ilgi çekici. Berger, bir erkeğin, daha dünyaya gelmeden önceki aile şartlarından başlar ve hayatının çeşitli dönemlerini hikaye içine örer. Başlıkta bildungsroman etiketlemesini yapmamın nedeni de bu. Olay örgüsünün gelişmesi sırasında İtalya'nın siyasi tarihinden tutun da sosyal hayatına, ekonomik analizlerden cinselliğin en ince ayrıntılarına (kapaktan da anlaşılacağı üzere) kadar pek çok konuda teorik ve pratik bilgiler verir.
Romanın en güzel tarafı ise yazarın olay örgüsüne aralar vererek okuyucuyla doğrudan bir iletişime geçmesidir. Bu esnada yazar olayları anlatma şeklini ve nedenini açık etmenin yanı sıra, anlattığı olayların teorik bilgisini de adeta bir ders şeklinde okuyucuya iletir. Hikaye daha sonra kaldığı yerden devam eder.
Üstkurgunun hatta yer yer tarihi kurgunun büyük yer kapladığı ve yazarın müdahaleleriyle parça parça hissi veren eser bu anlamda çok güzel bir postmodernizm örneğidir. Hatta yazılma tarzı olarak bana bu dönemin en güzel örneklerinden biri olan Fransız Teğmen'in Kadını'nı (John Fowles, 1969) hatırlattı (Bu esere hayranlıktan öte duygular beslerim).
Hem edebi anlatımı yüksek hem de ilginç bir hikaye okumak isteyenlere tavsiye edilir...
G.- Bildungsroman Depiction of a Don Juan
Hello everyone,
Today's post is on G. While reading, I sometimes had fun, sometimes thought a lot, sometimes got shocked.
John Berger, appealed to many with his Ways of Seeing. This is the first fictional work of his that I have read. There're lots of things I love about it. Like the story, the plot, the style and the narration.
The story is really absorbing. Berger begins with the domestic conditions of a boy before his birth and sews his life periods into the story. That's why I used the bildungsroman etiquette for the title. Through the development of the story, Berger gives theoretical and practical information about many topics such as Italy's political history, social life, economic and sexual (which is obvious on the cover) analyses.
The best part of the novel is that Berger pauses the story and directly communicates with the reader. Meantime, besides giving away his narration style and the reasons of the incidents, Berger gives a kind of lecture to the reader. Then, the story continues.
The work, in which metafiction and also historical fiction take a lot of space, gives a sense of fragmented narration. Thus, it is a great example of postmodernism. It even reminded me of French Lieutenant's Woman (John Fowles, 1969). which is a good example of the period (I feel more than admiration for it).
I suggest it to everyone who fancies reading a novel both with an interesting story and a high literary technique.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder